2017. december 15. péntek
Home / Egyéb / 6 kérdés és 6 válasz Benkő Tamással, az MLSZ Pest Megyei igazgatójával

6 kérdés és 6 válasz Benkő Tamással, az MLSZ Pest Megyei igazgatójával

Aki ezúttal válaszol Benkő Tamás, a Magyar Labdarúgó Szövetség pest megyei igazgatója.

– Egy fantasztikus ötlet született az igazgatóságon. Honnan jött az ötlet, hogy elsőként az országban egy futballindulót készíttetett a megyei igazgatóság?
– Talán nem tűnik szerénytelenségnek, ha azt mondom: igazgatóságunk mindennapjain is érzékelhető e csodálatos játék, a labdarúgás iránti elkötelezettségünk és annak feltétlen szeretete. Népszerűsítéséért igyekszünk folyamatosan mindent megtenni, ennek egyik eszköze az október 19-én bemutatott futballinduló is. Szöllősi György sportújságírót, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökét idézve egy futballkultúrának az induló is szerves része. A jó rockzene és a jó foci sem képzelhető el szenvedély, erő, lendület, dinamizmus nélkül. Tekintve a rockzene és az induló szerzőjének, előadójának, az EDDA Műveknek immár több mint négy évtizede tartó töretlen népszerűségét, az előzetesen felvázolt képlet nem volt bonyolult: a szinergiahatásra építve 2+2=5; vagyis önmagában a foci és önmagában a rockzene népszerűsége adott, de ha e két csodálatos világot együttműködésbe hozzuk, azzal többleteredményt érhetünk el.

– Miért pont Pataky Attila és Gömöry Zsolt? Miért nem Korda György és Balázs Klári?
– Attila és Zsolt mindketten – a magamfajta foci- és EDDA-rajongónak legalábbis – köztudottan imádják a jó focit, szakmájuk koronázott királyai, lendületesek, szenvedélyesek, népszerűek, együttműködők – és első szóra elkapták a projekt lényegét, sőt – ez nagyon fontos – még a nyári, franciaországi, a magyar csapat szereplése, a magyarok eufóriája előtt azonnal igent mondtak a felkérésre. A foci s a rock ereje, lendülete rokonságot mutat, az említett Korda-Balázs párossal esetleg egy amolyan “nászútra indulót” tudnék elképzelni, de annak elkészíttetése nem férne bele egy megyei futballszervezet szükségszerűnek gondolt marketingtevékenységébe.

– Mi a célja az indulónak, és milyen körben lesz népszerűsítve?
– Az előzőekben már említett népszerűsítési célokon túlmenően ezzel is szeretnénk színesíteni, szélesíteni az aktivitásban, tehetségben, szakmai teljesítményben egyébként is gazdag Pest megyei futballközösséget. Az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság szervezésében zajló labdarúgó-, futsal- és strandlabdarúgó-bajnokságokban csaknem 230 sportszervezet megközelítőleg 1.300 – zömmel, de nem kizárólag Pest megyei – csapata vesz részt rendszeresen versenyeztetést, foglalkoztatást végezve. Valamennyi klub megkapja a dalbemutatóra megjelentetett CD-t, amelyen az új nóta mellett helyet kapott további négy korábbi EDDA-sláger, a Győzni fogunk!, az Állj mellém!, A sirály és az Örökre fennmaradsz újramasterelt változata is.

6-kerdes-es-6-valasz-benko-tamassal-az-mlsz-pest-megyei-igazgatojaval1

– Az ország legtöbb klubját tömörítő igazgatóságot irányítani nem leányálom. Mi újság a megyében igazgató úr?
– Köszönöm a kérdést, Dabason éppen a napokban mutattuk be az EDDA Művek szerzeményét, a “Piros-fehér-zöld – futballinduló Pest megyéből” című új dalt Pataky Attila és Gömöry Zsolt szerzőpáros előadásában… A viccet félretéve: dolgozunk, végezzük felelősségteljes feladatainkat. Ellenőrizzük a TAO-támogatások felhasználását, a hetekben indítjuk be a második Pest megyei felnőtt futsalbajnokságot, s készülünk az előző versenyév összes Pest megyei gólkirályának elismerését szolgáló 5. Pest Megyei Gólkirályok Gálája rendezvényünkre, amelyet idén is a Megyeháza impozáns Dísztermében tartunk november első hétfőjén.

– Elindult “valami” a labdarúgás utánpótlásában, ami eléggé megosztotta a klubok vezetőit. Megszaporodtak a problémák és a teendők az irodában?
– Igen, a működési költségtérítés régóta indokolt bevezetése természetszerűleg okozott a korábbi eljárásokhoz képest több és összetettebb problémát. Az új, markáns szabály ugyanakkor egyértelműen végre abba az irányba hat, amely üdvözítő lehet labdarúgásunk előrelépésének útján: aki tehetséget nevel, attól a klubtól ne lehessen ingyen, vagy mindössze – kis humoros túlzással érzékeltetve a korábbi lehetetlen állapotokat, idézve egykori kiváló dömsödi csapattársamat, Vígh Lacit – “két zsák avarért”, tíz lukas műbőr focilabdáért “elrabolni” a gyereket. Egy felelősségteljesen működő, az amatőr és utánpótlás-bázist megbecsülő futballkultúrában természetes, hogy az értéket megfizetjük. Természetesen az új szabály rövid időn belüli kényszerű bevezetése miatt vannak finomításra szoruló rendelkezések, de ezen már dolgozik a Magyar Labdarúgó Szövetség.

– Bizton állíthatom, hogy az ország egyik legtöbbet dolgozó labdarúgó vezetője vagy! Hogy bírod ezt, mit szól a család amikor “reggel hazamész”?
– Megtisztelő és csak még több s pontosabb munkára ösztökélő, ha ezt még Szigetszentmiklósról is látják, sőt meg is említik. Köszönöm! Azt gondolom, annyit dolgozok én magam és az MLSZ Pest Megyei Igazgatósága, amennyit az ország legnagyobb, működésében, aktivitásában, a munka volumenében legkiterjedtebb szervezete azt megkívánja. Imádjuk a magyar futballt, elkötelezettek vagyunk annak fejlesztésében és örülünk, ha hivatásunkat gyakorolva általában a hét minden napján tehetünk valamit a gondjainkra bízott Pest megyei labdarúgóéletért.

Olvasta már?

Heti program

Felnőtt felkészülési mérkőzés, szeptember 2., 10.30 Bp. Honvéd–SzTK-Erima Felnőtt felkészülési mérkőzés, szeptember 2., 18.00 DTC-Select–SzTK-Erima …