Utánpótlás edzések
Home / Utánpótlás / Egységes lesz az utánpótlás

Egységes lesz az utánpótlás

Elkezdődik a felkészülés az utánpótlás-csapatainknál is. A július 25-ei kezdéssel kapcsolatban Nádudvari Zsolt foglalta össze a tudnivalókat.

– Hogy alakul az új szezon a szigetszentmiklósi utánpótlásban?
– A 2016-17-es évadban jelentős változáson megy át utánpótlás részlegünk – mondta Nádudvari Zsolt, utánpótlás-vezető. – Ennek egyik oka, hogy az MLSZ által kialakított új Regionális Képzési Rendszerben kiemelt szerepet szánnak egyesületünknek. Az infrastrukturális helyzet végső kialakulása mellett, komoly szakmai elvárásoknak kell eleget tennünk. Bár a rendszer csak 2017-től indul, a klubokat már felkérték, hogy idén ősszel alakítsák úgy a működésüket, hogy az indulásra ne legyenek problémák.

– Fel lehetett erre készülni?
– Tavaly, előre gondolkodva úgy alakítottuk ki az utánpótlás működését, hogy ezen minimálisan kelljen csak módosítani a nyáron. Szekciókat hoztunk létre, amit felelősök és hozzáértő szakemberek irányítottak. A rendszer jól működött és a kitűzött elvárásoknak és céloknak eleget tudtak tenni csapataink. Az új évadban utánpótlás-csapataink ott folytathatják a szereplést, ahol tavasszal abbahagyták.

– Lesz változás az utánpótlás-edzők stábjában?
– A legmagasabb szakmai képesítéssel rendelkező kollégákat magasabb szintekre helyeztük, az eredményes munka érdekében. A stábban jelentős változások történtek. Elhagyta egyesületünket Mlecsenkov Mátyás, ifjabb Schrötter László, Puskás Gábor, Bonifert Péter és Földesi Károly. Mind az öten más klubnál folytatják pályafutásukat. A megüresedett helyeket gyorsan betöltöttük. Az U19-U17-es csapatainkat Tamási Zoltán, Rakonczay András és Schrenck Rajmund trió irányítja. Míg az U15-U14-es korosztályoknál Barton Ádám, Pajor László és én dolgozunk majd. A vegyes pályás csapatokra az eddigiekhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektetünk. Az U13-as korosztályt pedig ideiglenesen Bödő Dominic irányítja majd. Az alattuk lévő csapatoknál minden játékost egyenlően kezelünk, de két keretet alakítunk ki, de ez nem azt jelenti, hogy lesz egy ügyesebb és egy kevésbé ügyes csapat. Vannak olyan játékosok, akik előrébb tartanak a fejlődésben, mint a társaik vagy a korosztályuk. Éppen ezért ezt a csapatot SzTK-zöldeknek nevezzük, míg a másik csapat az SzTK-fehér nevet kapja. A zöldeket Bertalan Zsolt, Nyúl Árpád és Bödő Dominic viszi majd. A fehér csapatoknál idén Borsos Vilmos, Borsos Andrea és Borsos Balázs dolgozik, s az ő kiemelt feladatuk lesz, hogy felzárkóztassák a játékosokat a megfelelő szintre. Természetesen az átjárás továbbra is biztosított mindenki számára. A legkisebb korosztályunkat, (az óvodás vagy kisiskolás csoportot) Borsos Balázs készíti majd fel felnőtt női játékosunkkal, Tóth Krisztinával együtt.

– Ha már a nők. Mi a helyzet velük?
– Női korosztályainkat Szilágyi Péter irányítja tovább, aki már dolgozott nőkkel és tavasszal az U17-es korosztályunkat vezette. Az ő segítője Borsos Andrea lesz.

– Milyen egyéb képzésekre számíthatunk?
– Folytatni szeretnénk az egyéni képzéseket Tamási Zoltánnal, akinek az lesz a feladata, hogy kiemelten kezelje a tehetségeinket és külön foglalkozások keretein belül még többet hozzon ki játékosainkból. Idén nagyobb terület nyílik a kapusaink számára is, hiszen a Szigetszentmiklóson már jól működő kapusiskola székhelye, Borsos Vilmos irányításával a Sport utcában lesz. Az erőnlét, azaz a csapatok koordinációs és kondíciós képességük fejlesztését Borsos Andrea vállalta magára. A sérülésből felépülő játékosokkal pedig Borsos Balázs foglalkozik majd. Ehhez a területhez szorosan hozzátartozik a gyúró szerepe is. A folyamatosan önmagát képző Zsoldos Judit az utánpótlás-csapataink fizioterapeutája lesz. Az ő munkája, hogy az összes hazai rendezésű mérkőzésen egészségügyi feladatokat lásson el, illetve a hétköznapokon kezelje a sérült játékosokat.

– Mi a szakmai cél ebben az esztendőben?
– El kell érnünk, hogy a csapatok ugyanabban a stílusban futballozzanak. A játékunk rövidpasszos, labdabirtokláson alapul. El kell érni a játékosoknál, hogy élvezzék a labdarúgást és ne csak a kötelezőt lássák benne. Ha ez sikerül, akkor megtanulnak mindig győzelemre játszani. A legfőbb célunk továbbra is a felnőtt csapat kiszolgálása, játékosok akadémiákhoz való irányítása, valamint a hazai labdarúgás szintjének emelése.

– Hogy működik majd az edzők mindennapi munkája?
– A szakemberek szabad kezet kapnak a csapataik felkészítésében, de természetesen a klub előírásait figyelembe kell venniük. Ezért egy központi edzésrendszert vezetünk be. A csapatok vezetőinek egy előre kidolgozott példatárból kell dolgozniuk az edzések 50 százalékában. Ezeket a gyakorlatokat minden korosztály szintjén el lehet végeztetni. Erre azért van szükség, hogy a játékosok egységesen megismerjék a gyakorlatokat és ha feljebb lépnek, akkor a szintjüknek megfelelően is tudják azokat alkalmazni. Bízom benne, hogy a kitűzött célokat sikerül elérni és mindenki azon lesz, hogy megfelelő hátteret biztosítsunk a gyerekeknek. A jövőt ők alkotják, és ezért mindent el kell követni, hogy ez így is legyen!

Olvasta már?

Hamarosan kezd az utánpótlás

Az utánpótlás-együttesek elkezdik a felkészülést az őszi szezonra.